Květiny dokáží potěšit všechny Vaše smysly. Oči se pokochají, vůně příjemně omámí a na své si může přijít i mlsný jazýček. Zajímá Vás, jak můžete využít květiny k výrobě chutného a nápaditého občerstvení? A které květiny jsou ke konzumaci vhodné? Začtěte se v našem gurmánském květinovém článku!

Jedlé květiny

V první řadě je nezbytné vědět, které květiny si můžete dopřát s vědomím, že si pochutnáte a ještě prospějete svému zdraví a kterým se naopak vyhnout. Smlsněte si na fialkách, sedmikráskách, lichořeřišnici, medvědím česneku, kopřivě, hluchavce, pelyňku, yzopu, chrpě, mateřídoušce nebo jetelu. Zajímavou chuť mají okvětní lístky růží, které jsou zároveň krásným dekorativním prvkem. Existují květy, jejichž požití by Vám mohlo i ublížit, proto nikdy neochutnávejte konvalinky, narcisy, mák, rododendron, lobelky, hrachory, nebo také květ šalvěje (jedlé jsou pouze listy).

Jak využít jedlé květy

Jedlé květy můžete využít jako doplněk do různých zeleninových salátů. Jednak pokrm krásně ozdobí a ozvláštní neotřelou příchutí. Květy parádně oživí různé pomazánky, efektně vypadají na rizotu nebo jako obloha k sendvičům a toastům. Skvěle vypadají jako dekorace na krému, který zdobí muffiny, koláčky a nebo dorty. V neposlední řadě je můžete přidat do polévek a krémů. Využití jedlých květů při přípravě pokrmů je opravdu široké, konkrétní použití už můžete přizpůsobit svým chuťovým pohárkům a fantazii:-).






Vybrané květinové recepty

Už dostáváte chuť na nápaditou svačinku ozdobenou jedlými kvítky? Nedivíme se a přinášíme Vám několik tipů na vynikající delikatesy, díky nimž si chuť jedlých květů zamilujete. Jako bonus můžete originálním občerstvením překvapit návštěvu a nebo své milé. 

Květinové kuličky

Ingredience:

  • slané krekry cca 250 g (Bake rolls)
  • čerstvý sýr typu lučina nebo gervais
  • sůl, špetka kmínu a pepře
  • jedlé květy pokrájené najemno - chrpa, lichořeřišnice, sedmikráska, maceška, yzop, jetel nebo měsíček

Postup:

Čerstvý sýr osolíme, okořeníme trochou pepře a kmínu. Rukou vytvarujeme kuličky o průměru 2-3 cm, které obalujeme v nadrobno nakrájených bylinkách. Efektně vypadá, pokud zvolíte jedlé květy různých barev - modrou chrpu, růžový jetel, oranžový měsíček, žlutobílá sedmikráska, fialový yzop atd.. Sýrové kuličky obalené v bylinkách umístíme na oblíbené krekry, například Bake rolls. Vynikající jednohubky jsou hotové!

Quiche s kopřivami a medvědím česnekem

Ingredience:

Těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 80 g másla
  • špetka soli
  • 2 lžíce vody

Náplň:

  • 200 ml šlehačky
  • 3 vejce
  • 100 g strouhané goudy 
  • 100 g strouhaný čedar
  • jarní cibulka
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř, tymián
  • medvědí česnek, kopřivy fialky a sedmikrásky na ozdobu

Postup:

Ze surovin na těsto vytvoříme těsto a dáme jej na 60 minut odpočinout do lednice. Následně těsto rozválíme a vyložíme jím dno a okraje zapékací misky. Šířka těsta by měla být cca 3 mm. Dno propícháme vidličkou. Na malé kousky pokrájíme jarní cibulku, medvědí česnek a kopřivy. Vše zpěníme na másle až cibulka zesklovatí a ostatní bylinky zavadnou. Směs přesuneme do velké mísy, dochutíme solí, pepřem a tymiánem dle chuti. Přilijeme šlehačku, přidáme 3 vejce a vyšleháme metličkou. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr gouda a čedar. Pečeme při 180 °C asi 40 minut.

Salát s lichořeřišnicí, měsíčkem, sedmikráskou a lístky růží

Ingredience:

  • směs trhaných listových salátů
  • oblíbená zelenina (rajče, paprika, mrkev, ředkvičky…)
  • sterilovaný hrášek
  • na kostičky pokrájený sýr
  • dýňová a slunečnicová semínka

Zálivka:

  • 2 lžíce balzamikový ocet
  • med
  • lžíce olivového oleje
  • citron
  • lichořeřišnice, měsíček, sedmikráska, lístky růží

Postup:

Saláty natrháme na drobné kousky (pokud jsou vcelku), zeleninu pokrájíme na malé kousky. Přidáme sterilovaný hrášek a na kostičky nakrájený sýr. Z balzamikového octa, medu a olivového oleje uděláme zálivku a promícháme ji se zeleninou a salátem. Salát posypeme dýňovými a slunečnicovými semínky a jedlými bylinkami - lichořeřišnicí, měsíčkem, sedmikráskou a lístky růží. Přejeme příjemnou degustaci a nové chuťové zážitky! Pokud chcete stylový pokrm umocnit stylovou atmosférou, dopřejte si k mlsání pohled na čerstvé květiny! Vyberte si kytici na www.fleurop.cz a užijte všestranné květinové opojení!

Autor článku: Tereza
Pomůžu s objednáním originálních i moderních kytic pro vaše blízké a milé. Krásu kytic prezentuji na blogu Fleurop a sociálních sítích, aby potěšily oči co nejvíce příznivců špičkové floristiky.
Kytice na přání a dle kreativy floristy
Chcete ji uvázat kytici podle vlastních představ? Případně potřebujete poradit od floristů, jak by mohla kytice vypadat? Ve Fleurop jsme připraveni splnit ...
Podzimní floristické trendy
Podzim ve floristice? Přírodní materiály, hřejivé pastelové barvy, nádherné kytice... Čtěte, jaké jsou letošní floristické trendy!...

Hodnocení zákazníky Heureka
568 recenzí na Heureka.cz | Celková spokojenost